var monsterinsights_frontend = {"js_events_tracking":"true","download_extensions":"doc,pdf,ppt,zip,xls,docx,pptx,xlsx","inbound_paths":"[{\"path\":\"\\\/go\\\/\",\"label\":\"affiliate\"},{\"path\":\"\\\/recommend\\\/\",\"label\":\"affiliate\"}]","home_url":"http:\/\/ngv-groningen.nl","hash_tracking":"false","ua":"UA-197454627-1","v4_id":""};
Westerwolde en een meestervervalser
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Westerwolde en een meestervervalser

25 oktober 2020 @ 14:30 - 15:00

Op 25 oktober vertelt Redmer Alma tijdens de flitslezing over Johan Lewe tot Asinga. Het lijkt zo’n betrouwbare bron: een oude perkamenten oorkonde met zegels. Een stevig fundament om een historisch verhaal op te bouwen. Helaas is niet alles wat het lijkt, want vervalste documenten zijn van alle tijden. De echte meestervervalser kan zelfs eeuwen onontdekt blijven, zoals de Ommelander jonker Johan Lewe tot Asinga. Hij maakte rond 1600 een aantal valse oorkonden om er voordeel uit te halen. Sommige hebben als bronnen voor de Groninger geschiedschrijving gediend. In deze lezing wordt verteld waarom hij het deed en hoe hij na 400 jaar tegen de lamp liep. En wat zegt dit alles over de betrouwbaarheid van onze archiefbronnen?

Redmer Alma (1963) studeerde geschiedenis en wiskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en is archivaris van Landgoed Twickel te Delden.

Gegevens

Datum:
25 oktober 2020
Tijd:
14:30 - 15:00
https://dagvandegroningergeschiedenis.nl/livestream-lezingen/

Locatie

Digitaal

Organisator

Museum Oude Wolden