var monsterinsights_frontend = {"js_events_tracking":"true","download_extensions":"doc,pdf,ppt,zip,xls,docx,pptx,xlsx","inbound_paths":"[{\"path\":\"\\\/go\\\/\",\"label\":\"affiliate\"},{\"path\":\"\\\/recommend\\\/\",\"label\":\"affiliate\"}]","home_url":"http:\/\/ngv-groningen.nl","hash_tracking":"false","ua":"UA-197454627-1","v4_id":""};
Boer Tammens, NSB-burgemeester van Groningen in oorlogstijd
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Boer Tammens, NSB-burgemeester van Groningen in oorlogstijd

18 november 2020 @ 19:30 - 20:30

‘Moeilijkheden zullen mij niet doen wijken’ sprak de landbouwer P.F. Tammens bij zijn inhuldiging als burgemeester in februari 1943 van Groningen, ‘maar slechts meer vastberaden mijn weg bepalen’.

Nooit eerder had een Ommelander herenboer het hoogste ambt in de stad uitgeoefend. Als burgemeester droeg Tammens het nationaalsocialisme uit, inclusief het rabiate antisemitisme. Na de oorlog toonde hij openlijk berouw voor zijn optreden. In deze lezing staat Tammens’ ontwikkeling van graanboer tot NSBburgemeester centraal. Op welke wijze diende hij de nieuwe orde? En welke keuzes maakte hij gedurende zijn leven?

Christiaan Gevers promoveerde eerder dit jaar op dit onderzoek bij het Biografie Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. De biografie Boer Tammens Houzee. Groningen en zijn NSB-burgemeester is zijn derde boek.

Het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) organiseert voor de vierde keer de Bob Houwenlezing. Deze lezing, genoemd naar een voormalige Groningse verzetsstrijder en oprichter van het OVCG,wordt jaarlijks rondom de oprichtingsdag van de stichting gehouden en staat in het teken van oorlog en verzet. Met deze jaarlijkse lezing wil het OVCG enerzijds de herinnering aan de oorlog levend houden en anderzijds het publiek stimuleren om na te denken over leven in vrede en vrijheid in de eigen leefomgeving en in de wereld. Of, om Bob Houwen te parafraseren, ‘Het is zaak dat de geschiedenis van de jaren 1940-1945 doorgegeven wordt en dat mensen daardoor gesterkt en bemoedigd mogen worden om geestelijk weerbaar te zijn of te worden.’ Deze boodschap heeft ook in de huidige tijd niets aan kracht verloren.

 

Locatie

Digitaal of Groninger Archieven
Cascadeplein 4
Groningen, Maximaal 10 kaartjes voor NGV-leden verkrijgbaar bij Henk Boels. Maximaal 20 personen op locatie bij Groninger Archieven, digitaal is deelname onbeperkt. Nederland
+ Google Maps

Organisatoren

NGV Groningen
Groninger Archieven
Historische Vereniging Stad en Lande
Stichting Monument en Materiaal Groningen
Oorlog- en Verzetscentrum Groningen
Stichting Vrienden van de Stad Groningen